2017-09-20 11:52Press release

Cellevate – en av vinnarna som delar på 2,5 miljoner kronor

SmiLe-bolaget Cellevate blev en av vinnarna i Swedbanks entreprenörstävling Rivstart som avgjordes i fredags. 4321 bidrag hade kommit in till tävlingen. Bolaget får 250.000 kronor och rådgivning för att kommersialisera sin innovation – en teknik som kan revolutionera läkemedelsutvecklingen och samtidigt reducera antalet djurförsök.

Cellevates affärsidé valdes ut till finalen som ett av 15 bolag bland totalt 4321 anmälda projekt. Med tävlingen Rivstart ville Swedbank hitta och stötta entreprenörer som bidrar till att göra världen lite bättre. Totalt 2,5 miljoner kronor delades ut till de tio bolag som genomförde den bästa pitchen och har den bästa affärsidén. Affärsidén ska lösa ett problem, bidra till en positiv förändring i samhället och ha potential att bygga ett lönsamt företag.

Med sin unika nanoteknologi skapar Cellevate nya modeller för läkemedelsutveckling, med potential att strömlinjeforma utvecklingsprocessen. Därmed bidrar de till en effektivare, billigare och snabbare framtagning av nya läkemedel – och reducerar samtidigt antalet djurförsök.

Juryns motivering: ”I den här idén är förnyelse ledordet och de använder ny teknik med utgångspunkt från ett hållbarhetsperspektiv för att lösa utmaningen med att snabbare ta fram läkemedel som kan hjälpa och bota fler människor, både säkert och kostnads-effektivt. Värdig vinnare av Swedbank rivstart är Maximilian Ottosson”.

– Vi är extremt glada att gå ifrån tävlingen som en av vinnarna, utvalda bland flera tusen bidrag. Som förstagångsentreprenör kan vardagen kännas lite som en berg- och dalbana, vissa dagar med fullt förtroende för sin idé och andra med känslan av att ha tagit sig vatten över huvudet. En vinst som den här ger självförtroendet en ordentlig skjuts, speciellt efter att ha läst om de idéerna som vi mätt oss mot, säger Maximilian Ottosson, vd för Cellevate.

Juryn bestod av bland andra Birgitte Bonnesen – VD för Swedbank och juryns ordförande, Jan Eliasson – diplomat, f d vice generalsekreterare för FN och f d utrikesminister, Johan Rockström – chef Stockholm Resiliance Center och professor vid Stockholms universitet, samt ett antal erfarna entreprenörer.

Cellevate är ett bolag i SmiLe Incubator, som hjälper entreprenörer inom life science att kommersialisera sina affärsidéer och är beläget på Medicon Village i Lund. www.smileincubator.life

Fakta om Cellevate:
Cellevate är ett innovativt bioteknikbolag som utvecklar nästa generations cellkultursystem för läkemedelsutveckling. Vi tillverkar högporösa och likformiga nätverk av nanofibrer i en patenterad tillverkningsprocess. Vårt mål är att erbjuda företag i tidig läkemedelsutveckling mer verklighetstrogna in-vitromodeller än dagens existerande. Med våra 3-dimensionella nätverk som bas för cellväxt vid forskningsstudierna blir resultaten mer lika in-vivostudier, färre djurstudier krävs och forskningen blir effektivare, snabbare och billigare.

Cellevate – Enhancing life-science through nanotechnology.

Kontakt: Maximilian Ottosson, VD, +46 (0) 736 333-390, maximilian.ottosson@cellevate.com
www.cellevate.com


Language: Swedish

About SmiLe

www.smileincubator.life