2018-12-04 10:06Press release

Gedea och Sinntaxis är i Europafinal

I dag tävlar två SmiLe Incubator-bolag, Gedea Biotech och Sinntaxis, i Europafinalen av EIT European health catapult om att vara de bästa europeiska uppstartsbolagen inom hälsa.

Vägen till final har varit en succé: tre SmiLe-bolag gick vidare av totalt ett tiotal nordiska bolag; två av SmiLe-bolagen kom i konkurrens med 42 europeiska bolag i semifinal vidare till dagens final; det tredje från SmiLe, ReceptorPharma, vann pris i kategorin EIT Smart ageing camp.

Tävlingen anordnas av EU för att hitta de bästa europeiska innovationerna inom hälsa, och stötta dem i deras kommersialisering. Finalen sker i dag den 4:e december vid EIT Health Summit i polska Lodz.

Priserna går till de tre bästa europeiska bolagen i var och en av delkategorierna Bioteknik, Medicinteknik och Digital hälsa. De kommer att få prispengar, €20.000, €15.000 respektive €10.000, och få presentera sina bolag för internationellt topprankade seed- och A serie-investerare.

Tävlingen har skett i delsteg och bolagen har fått stöttning av mentorer och med finansiering av kommersiella bolagsaktiviteter på vägen fram till finalen.

Sinntaxis och Gedea Biotechs verksamheter baseras på forskning vid Lunds universitet.

– Att ha lyckats så bra i konkurrens med de bästa bolagen i Europa är enastående. Sinntaxis och Gedea Biotech är relativt nya i SmiLes inkubator och är exempel på att SmiLes affärsutvecklingsprocesser – med starkt fokus på att bolagen väldigt tidigt i sin utveckling ska verifiera sin produkt mot marknaden – resulterar i snabb acceleration av bolagens utveckling. Detta visar också att forskningen vid Lunds universitet håller mycket hög kvalitet, säger Ebba Fåhraeus, vd för SmiLe Incubator. 

 

Sinntaxis och Gedea Biotech är medlemmar i SmiLe Incubator, en business inkubator inom life science som hjälper entreprenörer att kommersialisera sina idéer genom att erbjuda affärsrådgivning, laboratorier och nätverk. Bolagen finns även i LU Holdings företagsportfölj. www.smileincubator.life  www.innovation.lu.se


Se en filmad intervju med Gedea Biotechs vd Annette Säfholm och 
Sinntaxis vd Michael Oredsson


Om bolagen: 

Om Sinntaxis: Sinntaxis utvecklar ett läkemedel som ska användas vid rehabilitering av strokepatienter, så att de ska kunna återfå förlorade hjärnfunktioner. Det finns i dag inget liknande läkemedel för dessa patienter. 
Kontakt: vd Michael Oredsson, telefon +46 (0)707-188930,  
www.sinntaxis.com

Om Gedea Biotech: Gedea Biotech utvecklar en ny behandlingsmetod för vaginala infektioner. Vaginala infektioner kan orsakas av både bakterier och svamp och Gedeas behandling förväntas ha god effekt mot båda. Inom kort genomförs den första kliniska studien med GDA001 på patienter med vaginal svampinfektion. 
Kontakt: vd Annette Säfholm, +46 (0)708-918681, 
www.gedeabiotech.com


Om EIT Health: Tillsammans för hälsosamma liv i Europa

EIT Health är ett europeiskt nätverk med över 140 kvalificerade partner från industri, akademi och aktörer inom hälsovård i Europa. Region Skåne är en av huvudpartnerna sedan 2018, vilket ger företag med relationer till det regionala innovationssystemet möjlighet att söka finansiering för internationell tillväxt. Innovation Skåne samordnar programmet i regionen. För mer information, se eithealth.eu eller kontakta bengt.stavenow@innovationskane.com

 

För information om SmiLe kontakta: Ebba Fåhraeus, vd på SmiLe Incubator,  0734000433, ebba@smileincubator.life


Language: Swedish

About SmiLe Venture Hub – Pioneering Life Science Innovations

SmiLe är en företagsinkubator inom life science på Medicon Village i Lund. SmiLe hjälper nystartade företag att kommersialisera sina idéer och deras arbete inom affärsutveckling, finansiering, rekrytering och riskhantering. Idag finns ett 20-tal bolag i SmiLe som tillsammans med alumni hittills har attraherat 2 000 MSEK i riskkapital sedan 2014. SmiLe ger bolagen tillgång till välutrustade lab och en stor community. Cirka 100 personer med runt 20 olika nationaliteter, där 25 procent av vd:arna är kvinnor, arbetar på SmiLe Incubator, som grundfinansieras av Region Skåne, Lunds kommun, Lunds universitet och Medicon Village. www.smileincubator.life