2019-09-26 06:43Press release

Health2B blir virtuell

Nu startar den femte omgången av Health2B, acceleratorn för mycket tidiga bolag inom medicinteknik och e-hälsa som ges av SmiLe Incubator. Åtta veckors fullspäckat schema väntar de åtta antagna uppstartsbolagen, där en viss del av utbildningen har digitaliserats.

 

– Nytt för i år är att SmiLe har påbörjat en digitalisering av en stor del av acceleratorprogrammet. Det kan därmed följas på distans vilket underlättar för långväga bolag och effektiviserar deras övriga arbete. Dessutom kan möjligheten att enklare få dra nytta av SmiLes erbjudanden på sikt locka nya attraktiva bolag till regionen, säger Ebba Fåhraeus, vd för SmiLe Incubator i Lund.

 


 
Bolag från hela världen sökte till de åtta platserna. Acceleratorns fokus ligger på att hjälpa entreprenörerna att testa och verifiera sina affärsidéer. De får strategisk coachning där kunden är i fokus. De får träffa kollegor som har gjort eller gör samma resa med sina innovationer, finslipa sin affärspitch och får kunskap om investerares förväntningar. Stora delar av programmet bygger på Lean Forward-modellen, att validera och testa sina antaganden mot befintlig marknad.

 

– Bolagen brukar utvecklas enormt under de här månaderna och flera av dem antas senare till vårt inkubatorprogram och får fortsatt stöd av SmiLe, säger Ebba Fåhraeus.

 

I online-delen får bolagen den grundläggande kunskapen som de behöver, vilket blir en bas för att finna mer specifikt stöd genom direkt kontakt med SmiLes coacher och experter, som kommer från bland annat de bolag som är SmiLes sponsorer.

 

Värdet av att träffas eller att göra praktiska moment överväger i vissa delar. Därför ska deltagarna vara på plats hos SmiLe tre av de åtta veckorna och får då bland annat tillgång till testbäddar genom projektet Didec i Perstorps kommun. Medicon Village sponsrar bolagen med kontorsplats dessa veckor.

 

En Demoday den 20 november blir avslutningen på acceleratorn, då deltagarna ska presentera sina bolag inför en jury som består av investerare och industrirepresentanter. Efteråt ingår alla acceleratorbolagen i SmiLes alumninätverk för Health2B.

 

De antagna acceleratorbolagen är följande:

  • Samtala – Läroverktyg online för hälsosammare mående, Sofia Allberg, Sverige. 
  • Dsruptive Subdermals – Samla hälsodata via chip under huden, Patric Lanhed, Sverige.
  • Machine Medicine Technologies – Hypervision for clinicians, Jonathan O'Keeffe, Storbritannien.
  • Globepatient – Programvara för att skapa medicinska hälsintyg på olika språk, Heloisa Oderich, Sverige. 
  • H@dbiFY – App baserad på AI/maskininlärning för att förebygga fallolyckor hos äldre, Bilal Haddad, Sverige.
  • Neki – GPS-verktyg för äldre dementa, Philip Fransson, Sverige.
  • Luxheal – Virtuell coach för personligt anpassat stöd för att förebygga hjärt-/kärlsjukdomar, Marino Šabijan, Kroatien.
  • Peaceful life – App som genom en kreativ metod ger kvinnor självledarskap för sitt välmående, Lotta Lundberg, Sverige.


För mer information, kontakta:
 Ebba Fåhraeus vd för SmiLe Incubator, 073- 400 04 33,ebba@smileincubator.life


Language: Swedish

About SmiLe Venture Hub – Pioneering Life Science Innovations

SmiLe är en företagsinkubator inom life science på Medicon Village i Lund. SmiLe hjälper entreprenörer att kommersialisera sina idéer. Idag finns över 20 bolag i SmiLe som tillsammans med alumnibolagen har attraherat nära 290 MEUR i riskkapital sedan 2014. SmiLe erbjuder affärscoachning, stort kontaktnät och en dynamisk community samt många välutrustade laboratorier, vilket är unikt i sitt slag i Sverige. SmiLe är en non-profit organisation och grundfinansieras av Region Skåne, Lunds kommun, Lunds universitet och Medicon Village. SmiLes sponsorer är Sparbanken Skåne, Awa, Høiberg, Prevas, Setterwalls, Zacco, Aqilion. SmiLes noterade alumnibolag har ett börsvärde på nära 690 MEUR (Q2 2019). www.smileincubator.life