2020-11-17 07:01Press release

Immunterapibolaget Asgard Therapeutics är ny SmiLe-medlem

Asgard Therapeutics-teamet. Foto: Pär Olsson.Asgard Therapeutics-teamet. Foto: Pär Olsson.

Asgard Therapeutics AB grundades av tre portugisiska forskare tillsammans med LU Holding med målet att vara det första företaget i världen som utvecklar en cancerimmunterapi baserad på omprogrammering av celler. Nu har de antagits till SmiLe Incubator och kommer som nästa steg gå vidare med de prekliniska studierna i projektet TrojanDC.

Forskarna Filipe Pereira, Cristiana Pires och Fábio Rosa som står bakom forskningen och är grundare av företaget, har tillsammans över 30 års erfarenhet av omprogrammering av celler. De bildade Asgard Therapeutics med målet att för första gången tillämpa cellprogrammeringstekniker inom cancerimmunterapi.

Cancer är fortfarande en av de största utmaningarna inom modern sjukvård och drabbar en av tre personer i Europa. Nya terapeutiska metoder har markant ökat överlevnaden och förbättrat behandlingsresultaten för många typer av cancer, medan andra typer fortfarande är lika dödliga som för 30 år sedan.

Cancerimmunterapier använder kroppens eget immunsystem för att bekämpa cancern. Men trots framsteg inom området är tillgängliga behandlingar bara effektiva hos en liten del av patienterna och till hög kostnad. Det finns således ett brännande behov av innovativa och kostnadseffektiva immunterapier som är effektiva för fler cancerpatienter.

Lösningen kan vara Asgard Therapeutics TrojanDC. Målet är att förse patienter med en off-the-shelf individuellt anpassad terapi. Tekniken innebär en omprogrammering av cancercellerna som därmed tvingas att presentera sina antigener för immunsystemet, som i sin tur därmed kan hitta och eliminera cancercellerna.

Asgard Therapeutics har nyligen tagit fram omfattande proof-of-princip-data som stöder denna möjlighet att programmera om mus- och humancancerceller, samt celler isolerade från cancerpatienter. Företaget söker nu investerare som är intresserade att vara med när företaget slutför de prekliniska studier som krävs för att få godkännande för att börja testa TrojanDC på cancerpatienter om ett par år.

– Vi utvecklar en ny genterapi för cancer och kommer att börja behandla solida tumörer genom att injicera vår Trojan DC-produkt direkt i tumörerna. Det smarta med vårt tillvägagångssätt är att samma genterapiprodukt kan appliceras på olika tumörtyper och cancerpatienter, men det resulterande immunsvaret kommer att vara skräddarsytt för varje tumörtyp. Genom att vara medlemmar i SmiLes inkubator kommer vi att kunna skapa vårt eget laboratorium och utöka vårt team, säger Cristiana Pires, vd för Asgard Therapeutics.

– Vi är fantastiskt glada över att ha Asgard Therapeutics med sitt internationellt framstående team som medlem på SmiLe Incubator. Företaget har en spännande resa framför sig med en produkt som kan få en enorm inverkan på behandling av cancer och vi är mycket glada att få stödja dem i vårt inkubatorprogram, säger Ebba Fåhraeus, vd för SmiLe Incubator på Medicon Village i Lund.

 

 För mer information, kontakta: Cristiana Pires, medgrundare och vd för Asgard Therapeutics, +46(0)731 566 072, cristiana.pires@asgardthx.com, www.asgardthx.com

Den 18:e november publicerar Øresundsinstituttet en ny rapport om läget för Skånes life science-bransch. I rapporten uppmärksammas bolaget.


Language: Swedish

About SmiLe Venture Hub – Pioneering Life Science Innovations

SmiLe Incubator is a life science business incubator based in Medicon Village in Lund. SmiLe helps entrepreneurs to commercialize their ideas. There are currently 25 companies in SmiLe, which together with alumni companies, have attracted more than EUR 280 million in venture capital to date since 2014. SmiLe offers business coaching, a large network of contacts and a dynamic community, as well as well-equipped laboratories which is unique of its kind in Sweden. SmiLe is a non-profit organization and receives basic funding from Region Skåne, Lund Municipality, Lund University and Medicon Village. SmiLe´s sponsors are Agilent, Sparbanken Skåne, Awa, Høiberg, Prevas, Setterwalls, Zacco, Aqilion. SmiLe’s listed alumni companies have a market capitalization of almost EUR 750 million (Q4 2019). www.smileincubator.life