2019-09-17 06:49Press release

Inhalatorbolaget Iconovo firar fem år

Fem år efter starten har Lundbaserade Iconovo ett börsvärde av över 380 MSEK, 17 anställda och tre egenutvecklade inhalatorer i portföljen. Iconovo har lyckats fylla ett behov i en nisch där det saknades produkter – ”off-the-shelf”-inhalatorer till läkemedelsproducenter. Iconovo är ett alumnibolag till SmiLe Incubator.

 

Vissa läkemedel ska inhaleras, tas genom att andas in genom munnen, med hjälp av speciella hjälpmedel som kallas inhalatorer.

 

– Baserat på tidigare erfarenheter från min tid på AstraZeneca började jag och mina kollegor på industridesignbolaget Zenit Design testa idéer till egna inhalatorer. Jag visste att det saknades färdiga inhalatorer att kombinera med läkemedel och vi hade expertkunskapen, säger Orest Lastow, vd för Iconovo.

 

Iconovo startade sin verksamhet i augusti 2014 med en anställd, Orest Lastow. Han flyttade in med bolaget i life science-inkubatorn i Lund, som då hette Lund life science incubator. Bolaget tog raskt in riskkapital från affärsänglar, 7 MSEK, och började utveckla produkter.

 

– Inkubatorn betydde mycket: infrastruktur, labb, stöd från coacher i olika utvecklingsfaser av företaget. Det var lärorikt och inspirerande att vara tillsammans med kollegor från de andra bolagen i inkubatorn – det hade varit svårt att sitta ensam i ett kontor i exempelvis Malmö, säger han.

 

Två stora kundavtal. Efter lite mer än ett år fick de kontakt med sin första kund och landade ett halvår senare ett 50-miljonersavtal som löpte över flera år. Detta gjorde att de vågade satsa ordentligt på bolaget. De tog in mer kapital och signerade därefter ett nytt lika stort avtal med en annan kund.

 

Tre år efter starten hade bolaget två stora kundavtal som gav en omsättning på runt 20 miljoner kronor. Då vågade de satsa på att bredda erbjudandet genom att utveckla hela produkten själva till kund: både själva inhalatorn som distribuerar läkemedlet och pulvret som bär läkemedlet, som tidigare utvecklats av underleverantör och som i sig kräver speciell expertis.

 

Notering 2018. Bolaget tog in 20 MSEK inför en IPO, och i samband med listningen på First North ytterligare 40 miljoner kronor. I samma veva flyttade bolaget ut från SmiLe Incubator till andra lokaler på Medicon Village i Lund och byggde där upp kapacitet för pulverberedning.

 

– Vi ingick därefter ett viktigt avtal med ett italienskt företag. Bolaget som har en global marknadsorganisation har nu licens att tillverka och sälja en av våra inhalatorer. Detta har gett oss tillgång till helt nya marknader, säger Orest Lastow.

 

 
För mer information: Orest Lastow, vd Iconovo, +46 (0)765-422220, 
orest.lastow@iconovo.sewww.iconovo.se


Om Iconovo: Iconovo utvecklar inhalatorer för medicinskt bruk. Bolagets produkter används vid behandling av bland annat astma och kol, där inhalatorerna består av pulverbaserat läkemedel. Produkterna licensieras ut och säljs under varierade varumärken. Utöver produktutveckling återfinns kompetens inom läkemedelsformulering. Bolaget startade 2014 och har sitt huvudkontor i Lund.


Language: Swedish

About SmiLe Venture Hub – Pioneering Life Science Innovations

www.smileincubator.life