2018-11-05 10:20Press release

Nordic Rebalance lanserar produkt som lindrar IBS och ulcerös kolit

SmiLe-bolaget Nordic Rebalance lanserar sin produkt Refermin den 5 november. Refermin är en fermenterad havredryck som innehåller specialfermenterad havre och 250 miljarder metaboliskt aktiva mjölksyrabakterier. Drycken har visat kliniska resultat och lindrar symptom vid sjukdomarna IBS och ulcerös kolit. Refermin säljs via www.refermin.se.

 

Refermin baseras på resultat från omfattande forskning och utveckling av Hans Israelsen, grundare av företaget Nordic Rebalance AB. Produkten är en kliniskt dokumenterad kostbehandlingsdryck för irritable bowel syndrome, IBS, och ulcerös kolit, sjukdomar som är svåra att behandla. Resultat från studier finns redovisade i två publicerade artiklar.

 

– Hans Israelsen fokuserar i sin forskning på att tillföra fermenteringskomponenter utöver probiotika, bra bakterier, för att återställa en rubbad balans i bakteriefloran i mage och tarm. Fermenteringskomponenterna påverkar miljön i tarmen och bidrar till att återställa balansen vid IBS och ulcerös kolit. Sådana ämnen finns i Refermin, som består av vår specialfermenterade havrelösning, säger Henrik Billing, vd för Nordic Rebalance.

 

Behandlingen kommer att klassas som ”Food for Special Medical Purposes”, FSMP, i Sverige kallat ”livsmedel för speciella medicinska ändamål”. Det är livsmedel för personer med olika sjukdomar eller åkommor som kräver speciell kost.

 

Nordic Rebalance har även utvecklat en app, MyRefermin som kunderna kan använda för att logga sitt mående varje dag, och se hur måendet ändras över tiden i lättöverskådliga grafer.

 

 

Nordic Rebalance är medlem i SmiLe Incubator, en life science-inkubator i Lund som hjälper entreprenörer att kommersialisera sina innovationer genom att erbjuda affärsutvecklingsstöd, laboratorier och nätverk. www.smileincubator.life 

 

 

För mer information kontakta: Henrik Billing, vd, +46 (0)76-7701055, henrik.billing@nordicrebalance.com

 

Profermin, varje förpackning innehåller:

  • 250 miljarder mjölksyrabakterier 
  • kortkedjade fettsyror, som ger energi till tarmcellerna
  • kostfibrer, bland annat betaglukaner
  • lecitin, som kan hjälpa till att skydda barriärfunktionen i tarmen och därmed minska tarmslemhinnans genomsläpplighet. En ökad genomsläpplighet i tarmen kan leda till att farliga ämnen tar sig vidare ut i kroppen.

Tillverkningen sker genom fermentering (jäsning) där mjölksyrabakterien Lactobacillus plantarum 299v tillsätts. Förutom goda bakterier används vatten, havremjöl, maltmjöl från korn och sojalecitin.

 

Om IBS: IBS är vanligt, man räknar med att 10–15 % av befolkningen lider av det som också kallas överkänslig tarm. Symptomen kan omfatta uppblåsthet, omväxlande förstoppning och diarré, ofullständig tarmtömning, knip, buller från magen och smärta.

 

Om ulcerös kolit: Ulcerös kolit innebär att en kronisk inflammation drabbat tjocktarmen. Typiskt för ulcerös kolit är att symtomen går i så kallade skov. Vanliga symtom är blod eller slem i avföringen, diarréer, ont i magen, viktnedgång, trötthet och orkeslöshet, med mera.

 

Om Nordic Rebalance: Nordic Rebalance är ett svenskt-danskt företag som utvecklat den nya kostbehandlingen, som visat dokumenterat klinisk effekt i två publicerade studier. Bolaget har verksamhet på båda sidor av sundet. I Sverige är bolaget en del av SmiLe Incubator på Medicon Village i Lund. I Danmark bedriver bolaget forskning och utveckling på C4 Videncenter i Hilleröd. www.refermin.se


Language: Swedish

About SmiLe Venture Hub – Pioneering Life Science Innovations

www.smileincubator.life