2018-02-01 15:15Press release

Nu kan bolag även hyra en avancerad flödescytometer – i ”Open Lab Skåne” hos SmiLe Incubator

Företag kan hyra in sig för att använda de tio välutrustade laboratorierna på SmiLe Incubator i Medicon Village. Senaste tillskottet i SmiLes instrumentpark är en flerkanalig flödescytometer, komplett med avancerad mjukvara för att behandla erhållna data.

Många gånger är det alldeles för dyrt för ett mindre företag att investera i ett avancerat laboratorieinstrument. Dessutom kan de vilja testa flera idéer med olika metoder, och då även behöva experthjälp för att komma vidare i utvecklingen av sin produkt eller tjänst. Bolag som exempelvis har läkemedelskandidater kan göra en stor del av sin utveckling i SmiLes tio olika laboratorier, ända fram tills det ställs krav på GMP. Xintela är ett av de bolag som använt laboratorierna på SmiLe.

– Den stimulerande miljön på SmiLe, tillgången till kritiska instrument och steril-laboratorier för cellodling har gjort det möjligt för Xintela att utvecklas i snabb takt. SmiLes infrastruktur och närhet till unik kompetens ger en kickstart for bolag som Xintela. Nu har vi kommit så långt att vi bygger våra egna cellodlings-lab och även GMP-lab för produktion av stamceller, säger Evy Lundgren-Åkerlund, vd på Xintela.

I SmiLes laboratorier finns apparatur för bland annat cellhantering, histologiutrustning, höghastighetscentrifuger, PCR-instrument, olika LC-MS-instrument, samt en infrastruktur med exempelvis gas och säkerhetsbänkar, autoklav- och diskservice samt skyddskläder. Det senaste inköpet är en modern flödescytometer som kan hantera 15 olika parametrar, det vill säga exempelvis urskilja 13 olika biomarkörer i en analys. Klassiskt användningsområde är identifiering av olika blodceller.

– En av fördelarna för bolagen är att de kan minimera sina risker genom att få tillgång till både laboratorier, utrustning och experthjälp under exakt den tid de behöver detta, utan att göra egna stora investeringar. Bolagen kommer också in i en gemenskap och ökar sitt nätverk, säger Per Brunmark som är core facility director på SmiLe med mångårig erfarenhet av läkemedelsutveckling.

I projektet Open Lab Skåne ingår även Malmö Universitet som erbjuder instrument inom materialvetenskap och kemi, samt Lunds universitet som har instrument och laboratorier inom livsmedelsteknologi, i liten skala och pilotskala.

 

För mer information, kontakta: per@smileincubator.life och martina@smileincubator.life

www.openlabskane.se

 

För information om SmiLe kontakta:
Ebba Fåhraeus, vd på SmiLe Incubator
Telefon: 073 4000433
Mejl: ebba@smileincubator.life

Eller besök vårt pressrum.

 


Language: Swedish

About SmiLe Venture Hub – Pioneering Life Science Innovations

SmiLe är en företagsinkubator inom life science på Medicon Village i Lund. SmiLe hjälper entreprenörer och nystartade företag att utveckla och kommersialisera sina idéer. Vi stödjer bolagen i deras arbete med affärsutveckling, finansiering, rekrytering och riskhantering. Idag finns ett 20-tal bolag i SmiLe som tillsammans hittills har attraherat 1 650 MSEK i riskkapital sedan 2014. Cirka 100 personer som representerar runt 20 olika nationaliteter och varav nära hälften är kvinnor har sin arbetsplats i SmiLe Incubator. SmiLe erbjuder en unik möjlighet att ta del av en gedigen erfarenhet från utveckling av uppstartsbolag inom life science-industrin genom vår community som består av både våra inkubator- och alumnibolag, affärsrådgivare och experter. I erbjudandet ingår även en infrastruktur med välutrustade laboratorier och avancerade instrument, som är ensam i sitt slag i Sverige. SmiLe grundfinansieras av Region Skåne, Lunds kommun, Lunds universitet och Medicon Village.