2021-05-31 10:04Press release

Nya SmiLe-bolaget Saga Surgicals säkra biopsinål kan rädda liv

Anna Lindström, medgrundareAnna Lindström, medgrundare

Det var frustrationen över att en del patienter fick infektion efter prostatabiopsi som gav urolog Andreas Forsvall idén att utveckla en helt ny och säkrare biopsinål. Hans bolag Saga Surgical är antaget till SmiLe Incubator och ska nu ta innovationen vidare till marknaden.

Vid misstänkt cancer tas vävnadsprov, biopsier, från prostata. Det görs med en typ av kirurgisk nål som mer eller mindre har sett likadan ut de senaste 50 åren.

Trots att 3-4 procent av patienterna som genomgår prostatabiopsi drabbas av en så svår infektion efter ingreppet att de behöver läggas in på sjukhus för vård, har samma sorts nål fortsatt att användas. Prostatacancer är den näst vanligaste cancersjukdomen hos män i världen och det tas cirka fyra miljoner biopsier om året, så problemet är mycket utbrett.

Infektionen som drabbar patienterna kan utvecklas till sepsis, blodförgiftning, vilket är ett livshotande tillstånd. Hittills har detta i de flesta fall kunnat botas med hjälp av antibiotika, men den nu utbredda antibiotikaresistensen som är ett stort globalt hot mot vår hälsa gör att bättre utrustning inom sjukvården blir ännu viktigare.

Saga Surgicals nål, Forsvall Needle, är designad av Andreas Forsvall, urolog på Helsingborgs lasarett samt medgrundare och vd för Saga Surgical. Nålen ger färre infektioner genom att minimera risken att bakterier kommer in i kroppen. Tester med Saga Surgicals nål visar att överföringen av bakterier minskar med hela 96 procent jämfört med när nuvarande standardnål används. Studier på patienter visar att den tar likvärdiga biopsier och tolereras väl.

Bolaget har patent i Europa samt i Japan, som är ett föregångsland vad gäller den här typen av nålar. Saga Surgical har kommit långt med produktutvecklingen och har avtal med en producent som kan tillverka större serier. Nu vill de avancera sin kommersiella affärsutveckling och sökte därför till SmiLes inkubatorprogram.

– En medicinsk kontroll för att undersöka om man har prostatacancer ska inte behöva riskera ens liv. Så är faktiskt fallet i dag när man inte kan räkna med att antibiotika botar en eventuell infektion. Nu vill vi komma vidare med vår innovation och är väldigt glada att ha antagits till SmiLe för att få tillgång till expertis och en väletablerad partner som kan ge oss stöd i affärsutveckling och kommersialisering, säger Anna Lindström, affärsutvecklingsansvarig och medgrundare.

– Hälso- och sjukvården förbättras hela tiden med banbrytande innovationer. Saga Surgicals nål kommer att göra stor skillnad för sjukvården och för väldigt många patienter. En viktig sekundär effekt är också att förbrukningen av antibiotika minskar, vilket är oerhört viktigt om vi ska få bukt med den galopperande antibiotikaresistensen. Andreas Forsvall  presenterade sin innovation för mig för många år sedan och det är verkligen roligt att bolaget nu är moget att komma till SmiLe. Vi ser fram emot att stötta bolaget i den fortsatta utvecklingen, säger Ebba Fåhraeus, vd för SmiLe Incubator.

 

 För mer information, kontakta: Ebba Fåhraeus, vd för SmiLe Incubator, +46 (0)73 4000433, ebba@smileincubator.life


Language: Swedish

About SmiLe Venture Hub – Pioneering Life Science Innovations

SmiLe Incubator is a life science business incubator based in Medicon Village in Lund, Sweden. SmiLe helps entrepreneurs commercialize their ideas. There are currently 25 companies in SmiLe which, together with alumni companies, have attracted more than EUR 460 million in venture capital to date since 2014. SmiLe offers excellent business coaching, a broad international network of contacts and a dynamic community, as well as well-equipped laboratories which is unique of its kind in Sweden. SmiLe is a non-profit organization and receives basic funding from Region Skåne, Lund Municipality, Lund University and Medicon Village. SmiLe´s sponsors are Agilent, Sparbanken Skåne, Awa, Høiberg, Prevas, Setterwalls, Zacco, Aqilion. SmiLe’s listed alumni companies have a market capitalization of EUR 1,3 billion (Q1 2021). www.smileincubator.life