2020-02-13 15:37Press release

Nytt investerarevent sätter fokus på Lunds life science-bolag

I går hölls en exklusiv träff där investerare fick träffa tio utvalda uppstartsbolag inom life science och medicinteknik. Bolagen kommer från SmiLe Incubator, specialiserad inom life science, och LU Holding, Lunds universitets holdingbolag, vilka var arrangörer.

 

Ett av syftena är att skapa en landningsplats för kvalificerade investerare som är intresserade av life science-bolag i södra Sverige. Något som saknats fram tills nu, enligt många deltagare, vilka också önskar att detta ska bli ett återkommande event. En viktig del av eventet var att låta investerarna nätverka, vilket också ofta saknats.

 

Eventet hölls i en mindre skala med speciellt utvalda bolag och genuint intresserade investerare, och ett 30-tal anmälde sig. De kommer från riskkapitalfonder, bland andra Novo Holding och Hadean Ventures, och så kallade family offices men också flera lokala ängelinvesterare var med. Några kommentarer:

 

– Jag är väldigt nöjd att få vara här. Det har varit värdefullt att få veta mer om bolagen och att träffa dem. Lunchen, där vi investerare fick prata med varandra, var lika viktig som att möta bolagen. Det är inte ofta vi får ett tillfälle till det. En imponerande samling investerare ni har fått ihop – det visar hur långt framme Lund ligger inom life science. Hoppas att detta fortsätter, säger Jonas Jendi från Industrifonden.

 

– Dagens program har ett bra format. Bolagens femminuterspitchar var lagom långa, och det var väldigt bra med en kort frågestund efter varje, genom vilken man också kunde lära sig mer, säger Thomas Wiklund från Dendera.

Ebba Fåhraeus och Linus Wiebe.

Evenemanget hölls i universitetets fina, gamla lokaler i Gamla Biskopsgården i Lund.

 

– Vi sätter Lunds innovationer och företagande inom life science på kartan för investerare från hela landet och våra grannländer. Och vi ger investerarna möjlighet att hitta de intressantaste bolagen. Alla bolagen höll väldigt hög kvalitet på presentationerna och vi är glada att kunna göra detta tillsammans med LU Holding, säger Ebba Fåhraeus, vd för SmiLe Incubator.

 

– Vi har en stor mängd fantastiska bolag inom life science från forskningen vid Lunds universitet.  Genom ett event som detta möjliggör vi för investerarna och bolagen att etablera kontakt i rätt tid.  Vi är stolta att göra detta tillsammans med Smile Incubator, säger Linus Wiebe, Innovationsdirektör Lunds universitet och vd för LU Holding.

 

Bolagen som presenterade är:

AligND – Erik Smith

Suturion – Gabriell Börner                              

Asgard Therapeutics – Cristiana Ferreira Pires

Sinntaxis – Tomas Ericsson                            

Gedea Biotech – Annette Säfholm                          

TigerQ – David Yudovich

Medotemic – Lars Nilsson

UmanSense – Cecilia Belfrage

MedVasc – Ingela Hallberg

Xinnate – Helene Hartman

 

 

För mer information, kontakta: Ebba Fåhraeus vd för SmiLe Incubator, 073- 400 04 33, ebba@smileincubator.life


Language: Swedish

About SmiLe Venture Hub – Pioneering Life Science Innovations

SmiLe är en företagsinkubator inom life science på Medicon Village i Lund. SmiLe hjälper entreprenörer att kommersialisera sina idéer. Idag finns över 20 bolag i SmiLe som tillsammans med alumnibolagen har attraherat 282 MEUR i riskkapital sedan 2014. SmiLe erbjuder affärscoachning, stort kontaktnät och en dynamisk community samt välutrustade laboratorier vilket är unikt i sitt slag i Sverige. SmiLe är en non-profit organisation och grundfinansieras av Region Skåne, Lunds kommun, Lunds universitet och Medicon Village. SmiLes sponsorer är Sparbanken Skåne, Awa, Høiberg, Prevas, Setterwalls, Zacco och Aqilion. SmiLes noterade alumnibolag har ett börsvärde på nära 750 MEUR (Q4 2020). www.smileincubator.life