2020-04-29 07:34Press release

Nytt SmiLe-bolag utvecklar snabb diagnostikmetod för COVID-19

Viraspec utvecklar ett kostnadseffektivt och snabbt diagnostiskt test för COVID-19 som ska ge resultat på ungefär 5 minuter och kommer att vara lämpligt för hemmabruk. Viraspec är ett nybildat företag och har blivit antaget till SmiLe Inkubator på Medicon Village i Lund.

Uppstartsbolaget Viraspec grundades i mars 2020 av en grupp mycket erfarna entreprenörer inom bioteknik och diagnostik som svar på COVID-19-pandemin. Företaget håller på att utveckla och kommersialisera ett nytt snabbtest för diagnos av COVID-19 som är snabbare, billigare, lättare att använda, är mer pålitligt och mer exakt, samt ska kunna underlätta triage av riskgrupper och de som behöver immunisering.

På ungefär samma vis som ett graviditetstest kommer Viraspecs test också att vara lämpligt för hemmabruk, dock analyseras i detta fall en droppe blod. Det unika med detta test jämfört med många andra är att det kan mäta både COVID-19-antikroppen såväl som en infekterad persons förmåga att hantera virusinfektionen, och därmed kan testet betraktas som mer informativ än andra liknande tester.

– Att Viraspec får vara medlem i SmiLe kommer att innebära att bolaget får den miljö och de resurser som krävs för att förkorta tiden till marknaden. Det kommer ge oss tillgång till viktiga nätverk inom sjukvården för att validera vår teknik. Tiden är kritisk i alla pandemier och vi är övertygade om att stödet från SmiLe kommer att kunna spela en avgörande roll för att hjälpa oss att snabbt kunna ha vårt nya diagnostiska test COVID-19 färdigt att hjälpa människor. Att kunna testa och övervaka snabbt och pålitligt de som behöver medicinsk hjälp kontra ett vaccin eller självisolering, kommer att skapa den öppenhet som krävs för att bygga förtroende bland människor och återgå till ett normalt liv. Med tanke på framtiden kommer vi att hålla ett uppmärksamt öga för framtida hot mot pandemi och andra virusinfektioner och använda vår erfarenhet för att snabbt ge ett snabbt test på nödvändiga områden, säger Robert Porter, VD för Viraspec.

– Jag är mycket glad över att välkomna Viraspec itill SmiLe och ser fram emot att följa företagets framsteg när de utvecklar ett mycket efterfrågat diagnostiskt test för COVID-19-pandemin. Eftersom Virospecs diagnostiska test kommer att kunna mäta COVID-19-antikroppar såväl som den viral belastningen, kommer detta att bli ett mycket användbart triageverktyg, särskilt när regeringar börjar lyfta karantänbegränsningar och försöker starta om ekonomisk aktivitet, säger Ebba Fåhraeus, VD för SmiLe, Incubator.

För mer information kontakta: Kristofer Cook, rådgivare till Viraspec, +46 708 796580, kristofer.cook@carbiotix.com

eller Robert Porter, VD för Viraspec, +44 759 7399832, info@viraspec.com

Om Viraspec AB: Viraspec utvecklar och kommersialiserar ett nytt snabbt diagnostiskt test för COVID-19 som är snabbare, billigare, lättare att använda, mer pålitliga, mer exakta och kunna triage riskgrupper och de som behöver immunisering. www.viraspec.com

 


Language: Swedish

About SmiLe Venture Hub – Pioneering Life Science Innovations

SmiLe Incubator är en företagsinkubator inom life science på Medicon Village i Lund. SmiLe hjälper entreprenörer att kommersialisera sina idéer. Idag finns över 20 bolag i SmiLe som tillsammans med alumnibolagen har attraherat 282 MEUR i riskkapital sedan 2014. SmiLe erbjuder affärscoachning, stort kontaktnät och en dynamisk community samt välutrustade laboratorier vilket är unikt i sitt slag i Sverige. SmiLe är en non-profit organisation och grundfinansieras av Region Skåne, Lunds kommun, Lunds universitet och Medicon Village. SmiLes sponsorer är Sparbanken Skåne, Awa, Høiberg, Prevas, Setterwalls, Zacco och Aqilion. SmiLes noterade alumnibolag har ett börsvärde på nära 750 MEUR (Q4 2019). www.smileincubator.life