2018-05-03 12:46Press release

OncoSignatures grundare startar amerikanskt bolag och tar in en miljon USD

Grundarna till SmiLe-bolaget OncoSignature startar Acrivon Therapeutics Inc. i Boston, USA. Det amerikanska bolaget har tagit in en miljon USD i såddkapital och har antagits till den prestigefyllda inkubatorn Lab Central i Boston. Samtidigt flyttas den svenska delen till nybildade Acrivon AB. Bolagens verksamhet kommer att vara gemensam, och ska utökas jämfört med i dag till att omfatta utvecklingsprojekt där teknologiplattformen används för att ta fram starka läkemedelskandidater.

– Vi följer vår plan att etablera verksamhet både i Sverige och USA för att få tillgång till den allra bästa kompetensen och kunna bygga upp vårt drömlag. För att kicka igång Acrivon fullt ut kommer vi nu gå ut och leta nytt kapital, säger Kristina Masson, en av grundarna och vd för det svenska bolaget.

Kristina Masson och Peter Blume-Jensen startade för ett år sedan OncoSignature, ett bioteknikföretag med egen teknologiplattform för att identifiera olika läkemedels specifika så kallade biomarkörsignaturer. Med sin unika teknologi kan de identifiera vilka patienter som svarar på respektive läkemedel, vilket kan användas till att designa bättre kliniska studier och ge effektivare läkemedelsbehandlingar. OncoSignatures verksamhet med tre anställda fortsätter på SmiLe Incubator, men nu i bolaget Acrivon AB, som är en del av amerikanska Acrivon Therapeutics.

Grundarnas amerikanska bolag, Acrivon Therapeutics, har blivit antaget i hård konkurrens till den välrenommerade life science-inkubatorn Lab Central i Boston, USA. Bolaget har anställt en person ansvarig för biomarkörutveckling som tillsammans med medgrundaren och vd:n för det amerikanska bolaget, Peter Blume-Jensen, kommer att utgöra personalstyrkan inledningsvis. Acrivon Therapeutics Inc. är moderbolag till Acrivon AB. De två bolagen kommer att operera med exakt samma affärsmodell, namn och finansiering men utföra olika delar av arbetet på de olika platserna.

– De har haft en fantastisk utveckling på kort tid. Även SmiLe Incubator kommer att kunna dra nytta av den nya etableringen genom att få unika möjligheter till erfarenhetsutbyte med en av USA:s starkaste inkubatorer. Det innebär också att våra inkubatorföretag får tillgång till nya amerikanska kontakter, säger Ebba Fåhraeus, vd för SmiLe Incubator.

 Om Acrivon och Acrivon Therapeutics: Acrivon är, tillsammans med amerikanska moderbolaget Acrivon Therapeutics, ett bioteknikföretag med fokus på att accelerera specifika läkemedel till klinik mer kostnadseffektivt än i dag, genom att tidigt selektera patienter där medicinen har positiv effekt. Företaget har utvecklat en unik teknologi baserad på att mäta de ändringar i protein och signalvägar som specifikt regleras av läkemedelssubstansen, och översätta dessa till en så kallad biomarkörsignatur. Denna signatur används för att identifiera de patienter som svarar på behandlingen. Mer information kommer på www.acrivon.com i sommar.

Om Lab Central: https://labcentral.org.

För mer information, kontakta: Kristina Masson, vd Acrivon AB, telefon: 070-4300455, mejl: kmasson@acrivon.com


Language: Swedish

About SmiLe Venture Hub – Pioneering Life Science Innovations

www.smileincubator.life