2018-07-03 12:20Press release

SmiLe åker till Almedalen och ställer krav på Vinnova

Vinnova får i augusti en ny generaldirektör när Darja Isaksson tar över posten efter Leif Callenholm. Isaksson får då det yttersta ansvaret för Sveriges satsningar mot en bättre innovationsförmåga. På plats i Almedalen kommer Ebba Fåhraeus, vd för SmiLe incubator i Lund, berätta om vad som krävs av Vinnova för att utveckla Sveriges näringsliv. Hon sitter bland annat i panelen med Darja Isaksson i frukost-tv tisdag 3 juli, arrangörer Dagens Medicin och Di Digital.


I pressmeddelandet finns:

  • SmiLes tre förslag till Vinnova 
  • Fem programpunkter i Almedalsveckan där Ebba Fåhraeus, vd SmiLe Incubator, deltar.

 

Ebba Fåhreaus har bred erfarenhet av vilka villkor som gäller för nystartade innovationsbaserade bolag, och vilket stöd som skulle underlätta på vägen från affärsidé till vinstdrivande verksamhet. Hon är vd i life scienceincubatorn SmiLe i Lund, medlem i SISP:s styrelse och styrelseledamot i många uppstartsbolag. Och hon anser att förutsättningarna måste bli bättre.

– Ska life science-branschen växa i Sverige måste förutsättningarna vara långsiktiga. Perspektiven blir alldeles för korta om bolagens verksamhet ska definieras i olika, korta projekt för att passa in i den mall som Vinnova sätter upp för respektive utlysning. Vinnova har tre miljarder kronor årligen till att förbättra förutsättningarna för innovation, och vi delar gärna med oss av vår erfarenhet om behoven och marknaden, säger hon.

 


SmiLe Incubators förslag till förbättringar av Vinnovas verksamhet:

1: Inför ett långsiktigt statligt finansieringsprogram för inkubatorer

Om inkubatorerna får fokusera på att skapa fler hållbara jobb och regional utveckling i Sverige, istället för att leta finansiering för verksamheten, kan Sverige bli framstående. I dag hämmas arbetet av de begränsningar som den korta stödperioden på oftast två år innebär. Varje krona som satsas växlas upp genom effektiva samarbeten mellan aktörerna och av innovationskulturen som finns på inkubatorerna. Det statliga fokuset bör vara att förlänga finansieringsprogrammen – till kanske tio år – och att inkubatorerna i högre grad och mer generellt kravställs och kvalitetsgranskas.

2: Öka kommersialiseringen av forskningen genom att utnyttja inkubatorerna

SmiLe-bolagen hänger tätt ihop med forskning på universiteten. Men forskning i Sverige kommersialiseras i lägre utsträckning än i jämförbara länder, som till exempel Schweiz. För att få en högre kommersialiseringsgrad måste forskningen använda befintliga inkubatorer och science parks mycket mer. Att skapa bättre samarbetsformer samt bättre incitament för forskningen att använda inkubatorer och science parks bör vara ett viktigt arbete för Vinnova.

3: Ge långsiktiga förutsättningar till uppstartsbolagen

Våra bolag kan aldrig växa till högsta nivån om de inte vet förutsättningarna framåt. Därför behöver vi bli mer långsiktiga i innovationssystemet. Det kanske är dags att definiera några ”moonshots” inom vilka stödet är särskilt långsiktigt? Våga sätta ner foten och dessutom matcha ambitionen med motsvarande stöd? Vad ska vi bli bäst på?

 

I Almedalen medverkar Ebba Fåhraeus i följande programpunkter:

Frukost-tv: tisdag 3 juli 08.00-08.25 ”Vem betalar utvecklingen av digital hälsa – vården eller allmänheten”? I panelen sitter även bland andra Darja Isaksson. Av Dagens Medicin och Di Digital. http://www.dagensmedicin.se/dm-play

Seminarium: tisdag 3 juli kl 10.30-11.30 ”Stöder dagens innovationssystem unga affärskvinnor? Används dina och mina skattepengar rätt och gör de nytta?” Moderator: Thomas Frostberg. Av Asynjor Invest AB.

Seminarium: onsdag 4 juli kl 13.00-13.50 ”Digitalt när det är möjligt, fysiskt när det behövs – hur kombinerar vi digital och fysisk vård?”. Av Capio.

Workshop: torsdag kl 13:00-16:00 "Hur accelerera digitaliseringen i offentliga Sverige". Av Expertgruppen för digitala investeringar och Beata Wickbom.

Juryarbete: Dagens Opinion har valt ut personer till en jury som ska utse den aktör som har varit ”Innovativast i Almedalen 2018”. Av Dagens Opinion.För information om SmiLe kontakta:

Ebba Fåhraeus, vd på SmiLe Incubator
Telefon: 073 4000433
Mejl: 
ebba@smileincubator.life

Eller besök vårt pressrum.


Language: Swedish

About SmiLe Venture Hub – Pioneering Life Science Innovations

SmiLe är en företagsinkubator inom life science på Medicon Village i Lund. SmiLe hjälper entreprenörer att kommersialisera sina idéer. Idag finns över 20 bolag i SmiLe som tillsammans med alumnibolagen har attraherat över 2.100 MSEK i riskkapital sedan 2014. SmiLe erbjuder affärscoachning, stort kontaktnät i vår community och många välutrustade laboratorier, unikt i sitt slag i Sverige. SmiLe grundfinansieras av Region Skåne, Lunds kommun, Lunds universitet och Medicon Village. SmiLes noterade alumnibolag har ett börsvärde på nära 6.000 MSEK. www.smileiincubator.life