2018-08-23 12:14Press release

SmiLe-bolag vidare i EU-tävlingar arrangerade av EIT Health

De två SmiLe-bolagen Gedea Biotech och Sinntaxis har kommit till semifinal i en tävling i flera steg för uppstartsbolag, EIT european health catapult. Tävlingen anordnas av EU för att hitta de bästa europeiska innovationerna inom hälsa, och växla upp deras kommersialisering. I finalen finns investerarträffar och prispengar.
   Dessutom har SmiLe-bolaget ReceptorPharma vunnit pris i en annan gren av EIT: tävlingen EIT Smart ageing camp. Priset består här av en fyraveckors accelerator inom affärsutveckling samt en fyraveckors turné för att träffa investerare, utan några kostnader för bolaget.
 
 
– Att få konkurrera med de bästa bolagen i Europa och exponeras för en europeisk investerar-elit är mycket värdefullt för bolagens utveckling, säger Ebba Fåhraeus, vd för SmiLe Incubator. 

Bolagen Gedea Biotech och Sinntaxis har kommit vidare i EU-tävlingen EIT european health catapult och är nu i semifinal, efter att ha konkurrerat i flera steg:

  • Sju regiondelstävlingar – Skandinavien, Frankrike, Spanien med flera – där de bästa bolagen från varje region kom vidare till den europeiska tävlingen.
  • Den europeiska tävlingen, där totalt 42 bolag nu har gått vidare till semifinalerna i deltävlingar inom Bioteknik, Medicinteknik och Digital hälsa.
  • Semifinalerna där de 21 bästa av de tävlande 42 bolagen går vidare till final. Den 24-26 september sker semifinalen inom Bioteknik i Leuven.
  • Finalen går av stapeln vid EIT Health Summit i polska Lodz den 4-5 december. Här kommer de tre bästa bolagen i var och en av de tre delkategorierna att få prispengar, €20.000, €15.000 respektive €10.000, samt få presentera sina bolag för topprankade seed- och A serie-investerare.

Även ReceptorPharma har gått vidare efter regionfinalerna i en annan kategori, där de redan vunnit pris: intensivträning inom affärsutveckling samt roadshow för att träffa europeiska investerare.

Semifinalen för Gedea Biotech och Sinntaxis sker i Leuven i september i delområdet Bioteknik. I semifinalen kommer bolagen att få delta i en tvådagars intensiv affärsutveckling med personliga mentorer (erfarna entreprenörer, investerare och experter inom respektive område) som ska trimma bolagen affärsplaner, förhandlingsförmågor och pitchar för att stärka deras värde. Den tredje dagen kommer bolagen att få möjlighet till finansiering genom att träffa en bred skara av internationella investerare.

– Vi är oerhört stolta å bolagens vägnar att de på kort tid utvecklats så att de kan konkurrera på den europeiska arenan. Bolagens framgångar hittills visar att life science-forskningen och entreprenörskapet i vår region håller mycket hög nivå. Och det är mycket värdefullt för dessa tidiga bolag att få exponeras brett – lika viktigt som att erhålla olika typer av finansiering, säger Ebba Fåhraeus.

Om bolagen: 

Om Sinntaxis: Sinntaxis utvecklar ett läkemedel som ska användas vid rehabilitering av strokepatienter, så att de ska kunna återfå förlorade hjärnfunktioner. Det finns i dag inget liknande läkemedel för dessa patienter.
Kontakt: vd Michael Oredsson, telefon +46 (0)707-188930,  
www.sinntaxis.com

Om ReceptorPharma: 
ReceptorPharmas ska utveckla ett nytt läkemedel mot Alzheimers som ska verka enligt en helt ny mekanism. Bolaget ska använda forskning kring specifika samband gener – sjukdom och den i kroppen vanligaste receptorfamiljen G-proteinkopplade receptorer.
Kontakt: vd Zacharia Ressaissi, telefon +46 (0)735-308555, 
www.receptorpharma.com

Om Gedea Biotech: Gedea Biotech utvecklar en ny behandlingsmetod för vaginala infektioner. Vaginala infektioner kan orsakas av både bakterier och svamp och Gedeas behandling förväntas ha god effekt mot båda. Under hösten 2018 genomförs den första kliniska studien med GDA001 på patienter med vaginal svampinfektion.
Kontakt: vd Annette Säfholm, +46 (0)708-918681, 
www.gedeabiotech.com

Om EIT Health:

EU vill med institutet stimulera entreprenörskap och innovationer som kan underlätta för fler att ha ett aktivt liv hela livet, då EU har en allt mer åldrande befolkning https://www.europeanhealthcatapult.eu/the-journey/semi-finals/För information om SmiLe kontakta:

Ebba Fåhraeus, vd på SmiLe Incubator
Telefon: 073 4000433
Mejl: 
ebba@smileincubator.life

Eller besök vårt pressrum.


Language: Swedish

About SmiLe Venture Hub – Pioneering Life Science Innovations

SmiLe är en företagsinkubator inom life science på Medicon Village i Lund. SmiLe hjälper entreprenörer att kommersialisera sina idéer. Idag finns över 20 bolag i SmiLe som tillsammans med alumnibolagen har attraherat över 2.100 MSEK i riskkapital sedan 2014. SmiLe erbjuder affärscoachning, stort kontaktnät i vår community och många välutrustade laboratorier, unikt i sitt slag i Sverige. SmiLe grundfinansieras av Region Skåne, Lunds kommun, Lunds universitet och Medicon Village. SmiLes noterade alumnibolag har ett börsvärde på nära 6.000 MSEK. www.smileiincubator.life