2020-01-09 10:39Press release

SmiLe coachar ryska uppstartsbolag inför europeisk marknad

De sex mest lovande ryska uppstartsbolagen inom life science valdes ut bland 170 sökande för att delta i ”AstraZeneca-Skolkovo Startup Challenge 2019”, en accelerator som pågått under hösten. Som en del av acceleratorprogrammet höll SmiLes affärscoacher i tre sessioner där bolagen skärpte sin affärskompetens och tränades inför europeisk marknadsintroduktion. Den 16 december avslutades acceleratorns med en DemoDay i Moskva.

 

”AstraZeneca-Skolkovo Startup Challenge 2019” hålls av den ryska delen av AstraZeneca och Skolkovo Science Park, en av Rysslands största företagsparker inom life science.

 

 

Nadeszda Tikhonova, Associate Director Site Management & Clinical Trials, vid AstraZeneca i Ryssland, följde med de ryska bolagen till SmiLe i Lund.

 

– Besöket hos SmiLe varit mycket positivt. Särskilt SmiLes affärsforum var mycket användbart för de nystartade företagen. Deras affärsidéer blev utmanade och de fick ärlig och konstruktiv feedback från en grupp av SmiLe-coacher. Denna typ av coachning hjälpte dem att se risker och möjligheter som de inte hade tänkt på och gjorde dem medvetna om vikten av att möta kunder och förstå deras behov, säger hon.

 

SmiLe Inkubator i Lund ansvarade för att stötta bolagens arbete med sina affärsplaner och att utbilda dem i vad som krävs för att kunna komma in på den europeiska marknaden. De ryska uppstartsbolagen har fått coaching av SmiLe på plats i Lund och i Skolkovo. Dessutom har SmiLe stöttat bolagen via internet.

 

Acceleratorn avslutades med en DemoDay den 16 december i Skolkovo, Moskva, där de sex vinnande bolagen fick pitcha sina affärsidéer inför ledningen hos Skolkovo Foundation och AstraZeneca, SkolTechs lärare och professorer, investerare och affärsänglar.

 

– Det här är mycket lovande företag med starkt innovativa idéer. Acceleratorprogrammet är ett bra exempel på hur AstraZeneca stöder entreprenörer och forskare för att snabbare få sina lösningar till patienter. Tillsammans med individuellt mentorskap från AstraZenecas experter ger denna accelerator bolagen en bra bas för en framgångsrik produktutveckling, fortsätter Nadeszda Tikhonova.

 

– Vi är väldigt imponerade av bolagens team och affärsidéer, och tror att vi har hittat ett bra sätt att effektivt stödja utländska företag att bli redo för att komma in på den europeiska marknaden. Dessutom, genom samarbetet så breddar vi vårt internationella kontaktnät och utvecklar vår kompetens, vilket skärper oss i vårt arbete med våra inkubatorbolag, säger Ebba Fåhraeus, vd för Smile Incubator.

 

 

Mer information om acceleratorn “Startup Challenge 2019 Accelerator”: Acceleratorn hålls av Skolkovo Foundation, som är en av Rysslands största life science-företagsparker, och den ryska delen av AstraZeneca. Acceleratorn är främst för projekt inom onkologi, hjärt-kärlsjukdomar, ämnesomsättningssjukdomar, njursjukdomar och luftvägssjukdomar. Målet är att söka efter lovande idéer och innovativa lösningar inom områdena samt hjälpa till att lösa specifika problem och problem som modern medicin står inför, inklusive frågor om praktisk hälsovård. Nomineringarna inkluderar också att utveckla lösningar inom digital medicin.

För mer information, kontakta: Ebba Fåhraeus vd för SmiLe Incubator, 073- 400 04 33, ebba@smileincubator.life


Language: Swedish

About SmiLe Venture Hub – Pioneering Life Science Innovations

SmiLe är en företagsinkubator inom life science på Medicon Village i Lund. SmiLe hjälper entreprenörer att kommersialisera sina idéer. Idag finns över 20 bolag i SmiLe som tillsammans med alumnibolagen har attraherat nära 290 MEUR i riskkapital sedan 2014. SmiLe erbjuder affärscoachning, stort kontaktnät och en dynamisk community samt välutrustade laboratorier vilket är unikt i sitt slag i Sverige. SmiLe är en non-profit organisation och grundfinansieras av Region Skåne, Lunds kommun, Lunds universitet och Medicon Village. SmiLes sponsorer är Sparbanken Skåne, Awa, Høiberg, Prevas, Setterwalls, Zacco och Aqilion. SmiLes noterade alumnibolag har ett börsvärde på nära 690 MEUR (Q2 2019). www.smileincubator.life