2021-11-24 11:24Press release

SmiLe Inject investerar i digital plattform för specialistvård i Afrika

Prudence Mafuta Persson, vd och medgrundare för Manje HealthPrudence Mafuta Persson, vd och medgrundare för Manje Health

SmiLe Incubators ängelinvesteringsbolag SmiLe Inject Capital investerar två miljoner kronor i Manje Health, ett inkubatorbolag som utvecklar en digital plattform för att hitta och boka specialistvård av kroniska sjukdomar över hela Afrika. Investeringen är den första för SmiLe Inject och pengarna ska användas till lansering av plattformen.

Kroniska sjukdomar som cancer och diabetes skördar miljontals liv årligen världen över. WHO uppskattar att antalet dödsfall i Afrika till följd av kroniska sjukdomar kommer att uppgå till 28 miljoner år 2030. Tidig upptäckt och behandling är avgörande men i dag finns inget enkelt sätt att hitta information, kontakta sjukhus och boka specialistvård. Manje Health, som grundats av Prudence Mafuta Persson och Max Ehle, har byggt den största sjukhusdatabasen i Afrika som för första gången gör det möjligt att hitta sjukhus och specialistvård över hela den afrikanska kontinenten – i en och samma plattform, på bara minuter. Tjänsten riktar sig till den afrikanska diasporan, dvs. personer som emigrerat från Afrika, främst i Europa men senare även i andra delar av världen, som finansiellt stöttar familjer och släktingar med oförutsedda utgifter såsom sjukvård.

Bolaget reser nu kapital för att lansera plattformen mot den första målgruppen i Skandinavien, som består av cirka 500 000 afrikaner, för att de på ett enkelt sätt ska kunna identifiera och finansiera specialistvård för sina släktingar i Afrika. Förväntningen är att öka antalet sjukhus kopplade till plattformen från 156 till 270 inom 18 månader.

Jag är väldigt glad över att kunna presentera SmiLe Injects första investering om 2 miljoner kronor i Manje Health och det känns extra roligt att grundaren är en kvinna. Det finns stor potential inom Healthtech i Afrika och Manje Health har identifierat en helt ny målgrupp med ett stort behov av digitala lösningar inom e-hälsa. Med ett starkt grundarteam, en tydlig vision och en skalbar affärsidé har bolaget väldigt goda möjligheter att lyckas och jag ser fram emot att följa utvecklingen, säger Ebba Fåhraeus, vd för SmiLe Incubator.

Investeringsbeslutet baseras på en rekommendation från SmiLe Injects investeringskommitté som består av ett antal professionella investerare. I sin motivering lyfter kommittén fram ett starkt grundarteam som har god kännedom om marknaden, goda möjligheter att nå uppsatta milstolpar, har identifierat en ny målgrupp inom e-hälsa och som aktivt arbetar för att stödja utvecklingen av vård i Afrika.

Manje Health är ett av sex bolag som har valts ut att presentera på Dagens Industris ’Female Founders’ pitchtävling som går av stapeln den 24 november.


SmiLe INJECT Capital
är det enda ängelinvesteringsbolaget i Sverige som enbart fokuserar på lovande life science-bolag i tidig fas. Genom INJECT erbjuds för första gången en möjlighet för privata investerare att ta del av SmiLes omfattande life science-expertis, internationella nätverk och unika insyn i tidiga life science-bolag. Bakom finansieringen står erfarna affärsänglar tillsammans med det statliga riskkapitalbolaget Saminvest.

För mer information kontakta:
Ebba Fåhraeus, vd för SmiLe Incubator, tel: 0734000433
Prudence Mafuta Persson, vd och medgrundare för Manje Health, tel: 0703607623


Language: Swedish

About SmiLe Venture Hub – Pioneering Life Science Innovations

SmiLe Incubator is a life science business incubator based in Medicon Village in Lund, Sweden. SmiLe helps entrepreneurs commercialize their ideas. There are currently 25 companies in SmiLe which, together with alumni companies, have attracted more than EUR 460 million in venture capital to date since 2014. SmiLe offers excellent business coaching, a broad international network of contacts and a dynamic community, as well as well-equipped laboratories which is unique of its kind in Sweden. SmiLe is a non-profit organization and receives basic funding from Region Skåne, Lund Municipality, Lund University and Medicon Village. SmiLe´s sponsors are Agilent, Sparbanken Skåne, Awa, Høiberg, Prevas, Setterwalls, Zacco, Aqilion. SmiLe’s listed alumni companies have a market capitalization of EUR 1,3 billion (Q1 2021). www.smileincubator.life