2017-03-09 08:38Press release

Speximo tar in 5 miljoner kronor i riskkapital

 

Under februari genomförde innovationsbolaget Speximo en nyemission som omfattar 5 MSEK.

Sparbanksstiftelsen Skånes Riskkapitalstiftelse går in som ny delägare.

 

Speximo har en unik, grön metod för stabilisering av hudkrämer och inkapsling av aktiva ingredienser.

 

Under 2016 mångdubblades antalet marknadskontakter. Företag runt om i Europa utvärderar ingrediensen och tekniken med sikte mot licensaffär. Speximo genomför också kundprojekt där teknologin utvecklas mot specifika behov.

 

Dessutom har Vinnova beviljat projektmedel till Speximo inom ramen för programmet Innovativa Startups. Projektet ”Innovativ plattform för läkemedelsberedning” kommer att genomföras i samarbete med Follicum AB vars substans hämmar oönskad hårväxt.

  

”Vi får mycket positiv respons från marknaden, och att emissionen blev övertecknad visar att såväl våra ägare som kunder och samarbetspartners tror på oss och teknologin”, säger Malin Sjöö, vd och en av grundarna av Speximo.

 

”Bolag hos oss har historiskt varit framgångsrika i att attrahera riskkapital. Det är stor vetenskaplig höjd och kommersiell potential i projekten”, säger Ebba Fåhreaus, vd på SmiLe Incubator i Lund.

 

 Follicum är i ett spännande skede med vår läkemedelskandidat FOL-005 och utmaningen är att hitta rätt sätt att applicera vårt läkemedel. Därför uppskattar vi samarbetet med Speximo i vår strävan efter en bra formulering, säger Jan Alenfall, vd för Follicum.

 

Speximo har en patenterad teknologi för formulering av hudkrämer baserad på en naturlig ingrediens, stärkelse från quinoa. Bolagets produkt har ett antal unika fördelar för emulsionsstabilisering av hudprodukter och ger en positiv hudkänsla. Metoden kan också användas för inkapsling av aktiva ingredienser av läkemedel, kosmetik och livsmedel. Bolaget bildades 2012 som en spin-off från Lunds Universitet. Tidigare delägare är förutom grundarna, LU Holding, Almi Invest och affärsänglar.

 

Speximo är ett inkubatorbolag i SmiLe Incubator i Lund.

 

För mer information kontakta:

Malin Sjöö, vd, Speximo AB

Telefon: 0721-66 91 41

Mejl: ms@speximo.com

www.speximo.com


Language: Swedish

About SmiLe Venture Hub – Pioneering Life Science Innovations

www.smileincubator.life