2022-01-28 12:15Press release

Vinnova väljer SmiLes digitala utbildningsprogram för entreprenörer

Vinnovas innovationstävling Vinter  pågår fram till april och syftar till att stimulera utveckling av fler smarta tjänster för diabetiker. För att även ge deltagarna en bred introduktion till entreprenörskap inom life science har Vinnova valt att inkludera ett av SmiLes digitala utbildningsprogram under tävlingsperioden.

SmiLes utbildningsprogram innehåller online-föreläsningar med över 20 experter från SmiLe med partners, bland andra GE Healthcare och Philips Electronics, och sträcker sig över åtta veckor av innovationstävlingsperioden. Tävlingsdeltagarna får därmed en introduktion till life science-branschen och får lära sig grunderna inom områden som affärsmodeller, marknadsföring och kommunikation, bolagsstyrning, finansiering samt regulatorisk strategi och IP-strategi.

SmiLe har drivit programmet i egen regi med ett hundratal deltagare hittills, inklusive de som är med i den tredje omgången som nyligen startades. SmiLe som har sin fysiska verksamhet i Lund tog fram det digitala programmet för att kunna nå ut till ännu fler framtida entreprenörer inom life science för att inspirera och utbilda dem i grunderna inom entreprenörskap.

– Vissa av tävlingens deltagare har tidigare erfarenhet som innovatörer inom hälsoområdet, men inte alla. Med SmiLes digitala utbildningsprogram såg vi en möjlighet att ge en relevant introduktion för de som känner att de vill stärka sin förmåga som entreprenörer, samtidigt som de ökar kunskapen om de villkor som gäller för innovation inom just life science. För oss var det viktigt att stödet var digitalt, med möjlighet för deltagarna att själv välja tid och rum för utbildningen. Möjligheten att själv välja de moduler som känns relevanta utifrån den egna bakgrunden och behoven var också viktigt, säger Cassandra Marshall från Vinnova.

– Vi är glada att Vinnova har valt att ge vår utbildning inom entreprenörskap till tävlingsdeltagarna så att de får en bra grund att stå på för att ta sina innovationer vidare. Det stärker vår övertygelse att programmet håller hög kvalitet och att dess digitala format är mycket efterfrågad, och det ger fler möjlighet att delta. Vi har fått väldigt positiv respons från tidigare programdeltagare, varav flera har gått vidare med egna projekt, säger Lina Boreson, COO of SmiLe Incubator.  

Även Lunds universitet använder SmiLes digitala utbildningsprogram. Programmet är en del i Lunds universitets internationella entreprenörsutbildning CanFaster som erbjuds till doktorander och forskare.

 


“Your offered me a holistic view of the world of bio-entrepreneurship and I am looking forward to making use of all the valuable insights I gained in these eight weeks,” says earlier participant.

 
För mer information, kontakta: Lina Boreson, +46 (0)703-781279,
lina@smileincubator.life  

 
Mer information om Vinter: Vinnovas pilotsatsning Vinter ska skapa förutsättningar för att säkert dela och använda integritetskänsliga patientdata, och på så sätt göra den tillgänglig för innovation.
    Vinter är också en innovationstävling. I första tävlingsomgången står hälsodata från personer med diabetes i fokus. Tjänsteutvecklare som anmält sig till tävlingen tävlar om att skapa smarta tjänster till nytta för personer med diabetes, deras anhöriga och personal inom hälso- och sjukvården. www.vinnova.se/m/vinter 


Language: Swedish

About SmiLe Venture Hub – Pioneering Life Science Innovations

SmiLe Incubator is a life science business incubator based in Medicon Village in Lund, Sweden. SmiLe helps entrepreneurs commercialize their ideas. There are currently 25 companies in SmiLe which, together with alumni companies, have attracted more than EUR 460 million in venture capital to date since 2014. SmiLe offers excellent business coaching, a broad international network of contacts and a dynamic community, as well as well-equipped laboratories which is unique of its kind in Sweden. SmiLe is a non-profit organization and receives basic funding from Region Skåne, Lund Municipality, Lund University and Medicon Village. SmiLe´s sponsors are Agilent, Sparbanken Skåne, Awa, Høiberg, Prevas, Setterwalls, Zacco, Aqilion. SmiLe’s listed alumni companies have a market capitalization of EUR 1,3 billion (Q1 2021). www.smileincubator.life